.: Bemutatkozás    .: A fajta kialakulása    .: Standard    .: Használhatóság    .: A fajtáról
 

Tenyésztési feltételek

A drótszőrű német vizsla magyarországi fajtagondozó szervezete:
 
a Német Vizsla Klub Egyesület
(Drótszőrű Német Vizsla Fajtaszekció)

A drótszőrű német vizsla tenyésztésbe vétel küllemi alapkövetelménye, hogy a Klub által szervezett tenyészszemle-n legalább egy alkalommal a tenyészthető minősítést megszerezze. A kiállítási eredmény, nem elegendő. A kanok csak akkor kerülhetnek az ajánlott listára, ha a főtenyészszemlén részt vesznek. A tenyésztésbe vétel teljesítmény követelménye, képességvizsga (KV maximum pontszám 108 pont) és őszi tenyészvizsga (ŐTV maximum pontszám 280 pont) eredményes teljesítése. Teljesítményvizsgát csak a klub által rendezett rendezvényen tehet, ezeken a vizsgákon szerzett eredményes teljesítés érvényes. A külföldön szerzett teljesítmények közül az Ausztriában és Németországban elért eredmények kerülnek elfogadásra. A klub vezetőségének egyéb megállapodás alapján joga van eredményeket elismerni. Például: Magyar Vizsla Klub által szervezett KV, helyi MEOE szervezet által szervezett stb., de csak előzetes megállapodás alapján. Tenyésztésbe vétel követeménye HD-re (diszplázia) bevizsgálás. A röntgenfelvételt adatokkal együtt a kijelölt minősítő központba kell beküldeni értékelésre. Az értékelő központot (jelenleg: Szekszárdi Állatgyógyászati Központ) a Német Vizsla Klub vezetősége jelöli ki.
Egy szuka két év alatt csak kétszer vonható tenyésztésbe.
"B" törzskönyvvel rendelkező egyedekkel tenyészteni nem lehet.
Ha bármelyik szülő nem rendelkezik a tenyésztéshez szükséges minősítéssel, származási lap az utódoknak nem adható ki. Ilyen esetben - kérelem alapján - a tenyésztési felelős engedélyt adhat, ha indokolt.
Az engedély csak egy esetre szól.

A klub a fentiek végrehajtására létrehozta a területi képviselő hálózatát. Alomellenörzés nélkül származási lap nem adható ki.

2009. február 1-től  az  alombejelentéssel kapcsolatos ügyek intézése -/fedeztetési jegy, alombejelentő lap vásárlás/ -alombejelentése a Klub alelnökének, tenyésztési felelősének  címén:                   

Szikinger János 6500 Baja, Tanya V. ker.44.
Tel/fax: 79//322-246, Mobil: 30/3837-318 

Képességvizsga:

Részt vehetnek a vizsgát megelőző második év november I-ig, vagy utána született kutyák. (17 hónapos korig!)

Kivételes esetben 17 hónaposnál idősebbeket is vizsgáztatunk, de ezeket a vizslá­kat külön „B csoportba soroljuk.

A képességvizsga jelentősége abba rejlik, hogy a vizsga nélkül a kutya nem vehet részt a főtenyészszemlén, nem vehet részt magasabb szintű vizsgán (pl.: IKP, Solms, Hegewald, stb.) nem utolsó sorban, nem kerülhet tenyésztésbe.

!!!ÚJDONSÁG Drótszőrű német vizslásoknak!!! Opcionálisan választható lesz az előzetesen (a rendezvényterven) megjelölt képességvizsgáknál a meleg nyúlnyom követési vizsga. Plusz feladatként választható drótszőrű német vizslák és weimári vizslák részére. Ennek a vizsgának a megléte is feltétele a Hegewaldra való nevezésnek.

 Őszi Tenyészvizsga:

Részt vehetnek, a vizsgát megelőző második év novemben 1-ig, vagy az utána szü­lettek. Az ŐTV-én is vizsgázhat az idősebb, a 30 hónapot be nem töltötteket, de őket is külön „B csoportban.

A kívánatos az lenne, ha a KV. letétele után még egy évben, — de legkésőbb a követ­kezőben — a kutya teljesítené az ŐTV feltételeit.

Az őszi tenyészvizsga megléte a tenyésztés alapfeltétele, valamint a magasabb rendű vizsgák előfeltétele.


Tenyészszemle:

A tenyészszemle célja az ebek küllemi szempontú tenyészengedélyének kiadása, a tenyésztésre nem kívánatos alkattal (anatómiai felépítés) rendelkező, fajtajegyeknek nem megfelelő, láthatóan örökletes betegségben szenvedő egyedek kiszűrése.

Részt vehetnek,minden FCI (MEOE) által elismert törzskönyvvel (származási lap) rendelkező eb.  Tenyészszemle azokban a fajtákban, ahol fajtagazda szervezet működik (pl. Német Vizsla Klub Egyesület),csak a fajtagazda engedélyével rendezhetnek.

Tenyészszemlén 12 hónapos kort betöltött ebek vezethetők fel és csak az eredeti törzskönyvvel (származási lap) együtt lehet bemutatni. Egyedi azonosításra alkalmas jelöléssel rendelkező (tetoválás, chip) egyedet lehet csak elbírálni. (Amennyiben a kutya csak chippel van ellátva, leolvasóról a tulajdonosnak kell gondoskodni.

Diszplázia vizsgálat és nyilvántartása:

A Német Vizsla Klub tenyésztési szabályzata a kutyák tenyésztésbe vételét az állatok csípöízületi diszpláziaszűréséhez köti.

A csípőízületi diszplázia a csípőízület inkorrekt kialakulását jelenti, mely komoly mozgászavarokhoz vezethet. Mivel a rendellenességre való hajlam öröklődik, szükség van a terhelt állatok kiszűrésére, tenyésztésből való kizárására.

A szűrés legkorábban 12 hónapos korban végezhető el. A vizsgálat lényege, hogy a kutyákról teljes narkózisban, meghatározott beállítás mellett röntgenfelvételt készítenek, ennek alapján értékelhető a csípőízület alakulása.

A szűrés az arra alkalmas állatorvosi rendelőkben végezhető el. A felvételnek tartalmaznia kell az állat törzskönyvi azonosító számát. Az állatorvos a felvételt értékeli, majd a felvételt és a szabályzat mellékletének megfelelő kitöltött adatlapot továbbítja a klub diszplázia központjába (Szekszárdi Állatgyógyászati Központ) ahol a felvételeket ismét elbírálják és archiválják, az eredményeket nyilvántartják. Az értékelésért és az archiválásért a tulajdonos 2500 Ft díjat fizet. A vizsgálat helyben is elvégezhető, a diszplázia központban.

A felvétel alapján az állat terheltsége alapján a „mentes” fokozattól a „súlyos diszpláziáig” terjedő skála fokozatainak megfelelő értékelést kap. A „mentes” és a „majdnem mentes” állatok tenyésztésbe vehetők. Az eredményről a tulajdonos postai úton értesítést kap.

Fontos tudni, hogy 12 hónapos korig az állatok mozgásszervei még nem érik el teljes fejlettségüket. Az igényes tenyésztői munka érdekében a szövetség ajánlja az állatok 24 hónapos korban történő vizsgálatát is, ez azonban nem kötelező érvényű.

Diszplázianyilvántartás menete:

A Szekszárdi Állatgyógyászati Központ
(7100 Szekszárd, Mikes u. 14. Telefon/fax: 74/511-222)

A Német Vizsla Klub diszpláziaértékelő és -nyilvántartó központja.

Drótszőrű német vizsla tenyésztők figyelmébe:

az értékelő és nyilvántartó központnak be kell küldeni:

  • röntgenfelvétel 
  • értékelő lapokat 
  • eredeti törzskönyvet
  • 2500 Ft befizetésének csekkmásolatát

A küldemény csak „ajánlott” feladással érvényes!

(forrás: Német Vizsla Klub Híradó 2008/1, MEOE Tenyészszemle Szabályzat)

  Egyéb információk
 
-Tenyésztési feltételek
 
-Vizsgák
 
-Fotóalbum
 
-Vizslás ajándéktárgyak
 
-Linkek
 
-Kapcsolat
 
 
Copyright © 2008. Designed by Csokibundas Vadászmester Kennel