.: Bemutatkozás    .: A fajta kialakulása    .: Standard    .: Használhatóság    .: A fajtáról
 

Használhatóság

A drótszőrű német vizsla viselkedése és alkalmazhatósága

„Sok vadász úgy képzeli, hogy a vadászkutya úgy van teremtve - csak ki kell vele menni vadászni és az embernek gondolatait is eltalálja. Ezért ér sok vadászt csalódás és ezért megy el a kedve a vadászkutyától. Bizony a vadászkutyákhoz érteni kell! A vadászkutyával való bánás is egy külön tudomány, amelyet el kell sajátítani. A vadászkutya csak akkor szolgálhat segítségével, ha ismerjük képességeit, tulajdonságait, hajlamait, ha tudjuk azt, miképpen vadásszunk vele különféle terepen, különböző vadra.”

(Félix Endre)


A vadászmester barátja, avagy a  barnaderes szakállas ...

A világon, egyik legelterjedtebb mindenes vizslája, a zord időjárásnak is ellenálló deutsch drahthaar, magyarul a drótszőrű német vizsla. Vadászataim során, nem kevés történetet hallgattam már végig (azóta) vadászbarátaimtól - amikor bemutatkoztam  és elmondtam nekik, hogy én a mindennapjaimban mivel foglalkozom, és kikkel élem meg -, egy dolog mégis közös bennük, a szinte misztikusan leírt történetek főszereplője a drótos német volt. Miért is ennyi élmény, hogyan is határozhatja meg egy-egy társasvadászat hangulatát, eredményességét egy jó vizsla.  Erre a válaszra azon vadászok adhatnak  választ, akik találkoztak már jó kutyákkal és megtapasztalhatták, napjainkban elengedhetetlen "segítségnyújtásukat" az emberek számára. Kifáradhatatlan, dinamikus, tetrekész, hűséges barátaim számomra is sok gyönyörű pillanatot okoztak már eddig is. Együtt éljük, örömünket, bánatunkat a vadászterületen, kiállításokon, vagy éppen a társasági élet bármely területére is tévedjünk.
A drótszőrű német vizsla társként is megállja a helyét az életben, de ne feledkezzünk meg róla, hogy Ő vadászkutyának született és a lételeme a természet. Amennyiben dédunokáinknak is megszeretnénk mutatni ezt a csodálatos fajtát, úgy az őseinktől kapott útmutató szerint kell megőriznünk a génekben kódolt ösztönkészletet.
Minden, mindennel összefüggésben van. Nem véletlenül hangoztatják a téma ismerői, hogy "teljesítménnyel a szépséghez". Ugyanis, hiába van egy jó ösztönös tulajdonságokkal megáldott kutyám, ha annak anatómiai felépítése nem képes elviselni a terhelést... esetleg egy jó anatómiai felépítésű ebet, degeneratív idegrendszerrel áldotta meg a sors... Mondhatnám még napestig, hogy milyen tulajdonságok összhangja okozza a megfelelő, optimális körülményeket, de egy biztos mindig összességében kell vizsgálnunk az egyedet.
Fő elvárások a kutyával szemben:
  • Egészséges legyen az eb.
  • Fáradhatatlanul, jól dolgozó, könnyen kezelhető hűséges társunk legyen.
  • A gazda, ne szégyenkezzen, a barátok, ismerősök előtt kutyája külleme/szőrzete miatt.
....,ha már itt tartunk, mire is tenyésztették ki a drótszőrű német vizslát? Mi is nekik a feladatuk, ha kiérnek a "területre"?
3 főbb munkacsoportot szoktunk elkülöníteni, így kissé egyszerűbb áttekinteni a vizsláink munkáját. Mezei, vízi, erdei munka. Ezekből a feladatcsoportokból kell számotadni a tenyészvizsgákon is. Míg az Őszi Tenyészvizsga kritériumai a mezei-vízi munkára koncentrálódnak, addig a professzorok tornájába (mindenes vizsga), már az erdei munka is becsatlakozik.

Mező
Lövés előtti munka

Keresés

A kutya a gazdától jobbra-balra 50-100 lépés szélességben intenzíven keresni kell. A jó (oldal vagy szembe) szelet kihasználva, le kell keresnie az adott területet (hátszéllel kerestetés esetén a vizslánk tőlünk távolabbról felénk kell, hogy átkutassa a fedett terepet). Amennyiben vaddal találkozik azt a vezetője részére megfelelő távolságról jelezni kell (stabil vadállással). Így biztosítva, hogy a vadász felkészülhessen a lövéshez vagy esetlegesen előbbre lévő kutyáját beérje. Amennyiben a vad elgyalogol, a kutyának - kellő távolságból - óvatosan követni kell a vadat (utánhúzás), ezzel is biztosítva az eredményes vadászat lehetőségét. Ezek után felkészülten várhatjuk a vad felrebbenését (nyúlnál az elfutást), mely feladat (kitaposás) a gazdára hárul!

Vadállás (illusztráció)
Lövés utáni munka
Légszimatos:

A legtöbb kutyás vadász által kedveltebb keresési mód. A vizsláját, jó széllel (szembeszél) keresésre indító vezetőre kell gondolni. Kutyája szinte egekbe emelt orral indul a feladat végrehajtására. A vadból kiáramló és szelek szárnyán érkező illatfelhő - "megrészegítve" az ebet - magához csalogatja a megtéveszthetetlen csokibundást.
Vonszalék (csapázás):
Sok esetben még VAV vizsgázók is megrökönyödnek, hogy miféle káronkodást követek én el, amikor kimondom eme varázsos jelentésű szót: VONSZALÉK. Pedig gyakorlati tapasztalat, hogy sokan szinte maguktól tudják, hogyan is kell végrehajtani a feladatot. Gondoljuk csak el, hogy szárnyazunk egy madarat és amikor az földet ér, a sebágyban csak néhány tollat találunk szétszóródva. Autómatikusan lépünk közelebb és adjuk ki a kutyánknak a parancsot: KERESD! Ebünk, amennyiben hátszéllel indul el keresni, úgy a nyomra fektetett orral kicsapázza nekünk az elveszettnek hitt vadat.

Csapakövetés (illusztráció)

Meleg nyúlnyomkövetés:

Németországban nagy hangsúlyt fektetnek a "szinte" drótszőrű specialitásra. Tenyészvizsgákon még nem elvárás a nyúltisztaság. A drótszőrű német vizslákat inkább öröklött hajlamaira "tesztelik". Egy, olyan mezőrészhez mennek, ahol nyúl felbukkanására lehet számítani. Kémlelik a tájat, amíg egy nekiiramodó nyulat nem látnak. A kutyát leoldják vezetékéről és keresni küldik, a nyúl csapáját fel kell kutatnia, és a még meleg szagot követnie kell az ebnek. Minél messzebb távolodik el az eb az indítás helyétől, annál magasabbra értékelik a feladat megoldását. Úgy 700-1000 méterre szagot követő eb, már elismerésre ad okot. Amennyiben mindezt a kutya hangadással kisérven teszi meg, úgy kiemelkedő pontszámokat kap! (Amennyiben a kutya időközben utoléri a nyulat, és elkezdi azt üldözni, nem számít hibának.) Ettől az évtől már nálunk is opcionálisan választható feladat lesz, (előre meghirdetett helyszíneken) képességvizsgákon.
Feltétlen elhozás:
Az eb, a felkutatott sebzett vagy tűzberogyott vadat megtalálva, feltétel nélkül felvegye és gazdájához vigye, azaz terítékre hozza. A vadban a kutya nem tehet kárt. Minden egyes megsebzett és elveszett vaddal, hatalmas árat fizetünk a természetnek.


Apport (illusztráció)

Víz
 
Kajtatás nádban:
A feladat lényege, hogy a vízállásos nádat a kutya élénken (készségesen) átkeresse (megfelelő széllességben és mélységben), és a benne lévő vadat kinyomja belőle, esetlegesen már lelőtt vadat megkeresse és a terítékre hozza.
Kajtatás élő kacsa után (Vizi spúr):
A vadászat során szárnyazott, vízreeső kacsa úszónyomának követése és lehetőség szerint puska elé hajtása.
Elhozás:

A kutyának, minden esetben a sebzett vagy tűzberogyott vadat lehetőség szerint a legrövidebb úton a gazdájához kell vinnie, hogy a vadász birtokba tudja venni. A vad szenvedését a minimálisra kell csökkenteni, és a végtisztességet meg kell, hogy kapja minden esetben.


Elhozás vízből (illusztráció)
Erdő
Cserkelés:
Az erdei cserkelésnél sok minden kiderül, de az biztosan, hogy mennyire vagyunk urai ebünk akaratának. Megesik ugyanis, hogy vizslánkkal indulnunk erdei túránknak, mert hát vétek lenne otthon hagyni, na meg mi lesz, ha szükségünk is lesz rá. Azután elindulva a cserkelésünkre, ugye nem jó, ha vizslánk bármiben is megzavarna minket. Árnyékként követve, csendben bandukolunk, rá szinte nem is kell figyelni. Lábunk mellett tökéletesen igazodik hozzánk és környezetünkhöz. Szinte olvassa a gondolatainkat, és nem zavar bennünket. Majd utunk folyamán egyszer csak meglátjuk a hőn áhított vadat. Biztosabb szemrevételezésért ebünket elfektetjük, hogy még véletlen se zavarjon az elbírálásban. Lassan közelebb merészkedünk és gyönyörködünk a természet szépségeibe. Közben megérik a pillanat, és úgy döntünk, hogy e nemes vadat terítékre hozzuk. A puskánkat a magasba emelve gondosan célzunk .... és eldördül a lövés .... Azonban hiba csúszott a számításba és kissé hátracsúszó lövést jelez a vad. (Ugyan kissé veszítve energiájából, de sajnos elment.)
Utánkeresés (Vércsapamunka):
 Eszünkbe jut az elfektetett társunk, visszasietünk hát hozzá. Előkészítjük hosszú pórázát és a vad nyomába eredünk. Megtalálva a rálövés helyét, már indulhatunk is. Ugyan nem találunk sok vérnyomot, de vizslánk mégis magabiztosan követ egy csapást. Pár száz méterre pedig meg is találjuk az elejtett vadat. Ahol természetesen a legnagyobb dicséret a segítőnknek jár és természetesen a töret is!
Dúvadlefolytás
Azon kártevőket, amelyeket a szakzsargon is dúvadnak definiál, nem kívánatosak a vadászterületen. Amennyiben ebünk, találkozik a kártevővel, parancs nélkül el kell, hogy pusztítsa. Napjainkban az állatvédők dinamikus fellépésének következtében, idehaza ezt a műfaj (teszt) nem honosodott meg. Azonban más országokban akár a sebágyban fekvő nemes "beteg" állatot is elpusztíthatja  a drótszőrű német vizsla, így a leggyorsabban megszabadítva a szenvedéstől a szegény párát.

 

 

  Egyéb információk
 
-Tenyésztési feltételek
 
-Vizsgák
 
-Fotóalbum
 
-Vizslás ajándéktárgyak
 
-Linkek
 
-Kapcsolat
 
 
Copyright © 2008. Designed by Csokibundas Vadászmester Kennel